Hans Peter Winter groeide op in de bakkerij van zijn ouders en hielp vaak mee. Hij vond het zo leuk dat hij later besloot de opleiding Patissier te doen aan de Vakschool in Wageningen. Met toen al het idee om de bakkerij ooit over te nemen. Tijdens zijn studietijd deed hij mee aan vakwedstrijden en streed in 1997 – samen met Robèrt van Beckhoven – voor de Coupe du Monde de la Patisserie in Lyon. In datzelfde jaar nam hij de bakkerij van zijn ouders over.
Het hoogst haalbare nastreven
Hans Peter runde de bakkerij bijna twintig jaar. “In al die jaren heb ik enorm veel geleerd over wat je wel en niet moet doen. Helaas hebben we na twintig jaar moeten besluiten om faillissement aan te vragen. Sindsdien werk ik met veel plezier bij de Roset in Castricum, een patisserie & chocolaterie met ijssalon.”
Bij de Roset kreeg Hans Peter alle ruimte om zijn Meestertitel te halen. In 2022 ging hij op voor de Meesterproef, maar haalde het net niet. Op het podium zei hij toen: “Over 3 jaar sta ik hier weer”. Na een gedegen voorbereiding en veel trainen ging hij in april 2025 opnieuw op voor de proef en slaagde. “Het waren drie intensieve dagen waarin ik streed voor het hoogst haalbare in mijn vak. Ik ben er enorm trots op dat ik me nu Meester Patissier mag noemen.”
Ambacht doorgeven
De Meestertitel ziet Hans Peter als een bekroning op zijn werk en een manier om het ambacht door te geven. “Daarom wilde ik de Meestertitel halen, om een ambassadeur te zijn voor ons mooie vak. Leerlingen stimuleren om ook te kiezen voor dit supermooie vak.” Voor de nieuwe generatie Meester Patissiers heeft hij een duidelijke boodschap: “Het behalen van de Meestertitel is een mooie uitdaging om met jezelf aan te gaan. Verleg je grenzen en ga ervoor. Houd vol!”