Hidde de Brabander
Adviseur of trainer horeca
Biografie
De bakker aan de overkant vertelde tiener Hidde de Brabander dat een banketbakker ook een kunstenaar is. Want eigenlijk wilde Hidde kunstenaar worden. Overtuigd door de bakker begon hij de bbl-banketbakkersopleiding. Na zijn eerste leerbedrijf solliciteerde hij al bij Huize van Wely. Dat lukt je niet, zei iedereen. Het lukte wel. In drie jaar tijd leerde Hidde bij dit leerbedrijf alle facetten van het patissiervak – inclusief ijs bereiden – én discipline. “Het was er altijd knallen, knallen, knallen.”
Altijd op z’n tenen lopen
Om meer te experimenteren met smaken, stapte Hidde over naar de horeca. Als 21-jarige werd hij chef-patissier bij Landgoed Duin & Kruidberg. “Eigenlijk te hoog gegrepen, maar dat is de rode draad in mijn loopbaan.” Vanuit de zoete kant hielp hij mee aan het binnenhalen van de Michelinster. Voor Hidde was het niet genoeg, hij wilde bij een driesterrenzaak werken. Ook daar kwam hij binnen: eerst als chef-patissier bij restaurant Parkheuvel, daarna bij restaurant De Librije. Vervolgens begon Hidde voor zichzelf en werd hij manager van het IJscentrum. Hij is bekend als patissier, chocolatier, ijsbereider, auteur en van 24Kitchen en Koffietijd.
Twee Meestertitels
In 2018 werd Hidde Meester Patissier, in 2021 gevolgd door SVH Meesterijsbereider. Deze titels halen was misschien wel het zwaarste uit zijn carrière, want hij ervaarde het als een strijd tegen zichzelf. “Ik heb daarna nog meer m’n ego losgelaten. Ik focus me nu op mensen inspireren voor het vak. Dat kan door m’n boeken, workshops, gastlessen op ROC’s en Cas Spijkers Academie, tv-programma’s en theatershow. Of het nou een kijker is van Koffietijd of een leerling van de Cas Spijkers Academie, ik laat graag mijn kennis bij ze achter.”
“Ik heb m’n ego nog meer losgelaten en focus me op mensen inspireren voor het vak”
“Ik heb m’n ego nog meer losgelaten en focus me op mensen inspireren voor het vak”
Behaalde titels
Meester Patissier
(2018)SVH Meesterijsbereider
(2022)