Michel Hanssen
Gepensioneerd
Biografie
Prinses Margriet inaugureerde Michel Hanssen in 1983 als SVH Meesterkok. Hij was toen chef de cuisine bij Kasteel Erenstein in Kerkrade. Door de lange reeks cursussen en opleidingen die Michel na de middelbare school had gevolgd en door de sporen die hij toen al verdiend had in het vak, vroeg SVH hem op te gaan voor de titel SVH Meesterkok. “Mijn motivatie was kijken hoe ver ik was in het koksvak. Dit hoogst bereikbare diploma zette alle poorten open. Ik kon kiezen waar ik wilde werken.”
Huidige Meesters lesgegeven
Michel heeft in veel toonaangevende keukens gewerkt, zoals die van Cocagne, De Plasmolen, Delta Hotel, Kurhaus, Pulitzer en Auberge de l’Ill (drie sterren) in Frankrijk. Ook was hij onder meer culinaire productontwikkelaar bij Heinz Food Service. Door de jaren heen zette hij zich in voor het vak, onder meer als bestuurslid van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks en de SAM (Stichting Ambachtelijk Meesterschap). Voor SVH was hij actief als examinator, examencommissielid en mede-auteur van het SVH Leerboek voor basisrecepturen. Ook was hij docent bij de Sterklas, waar hij veel huidige SVH Meesterkoks heeft lesgegeven.
Levenswerk: Spice Wise
In juni 2012 werd Michel getroffen door een hartinfarct. Vanaf die tijd mocht hij geen toegevoegd zout meer eten. Daardoor bedacht hij smaakvolle gerechten zonder zout en dat leverde iets moois op: zijn kookboek Spice Wise, later gevolgd door Spice Wise Too en Spice Wise Green. “Het idee en de unieke Spice Wise kruiden- en specerijenmixen zijn door mij bedacht met zelf ontwikkelde voorbeeldrecepten. Koken zonder zout is meestal flauw, omdat er iets mist wat we gewend zijn. Maar met de juiste uitgebalanceerde kruidenmengsels kan het toch puur, spannend en smakelijk zijn. Het is mijn missie om iedereen die dat moet of wil, lekker te laten eten zonder toegevoegd zout. Die uitdaging wil ik alle restaurantkoks meegeven.”
"Het is mijn missie om iedereen lekker te laten eten zonder toegevoegd zout"
"Het is mijn missie om iedereen lekker te laten eten zonder toegevoegd zout"
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(1983)