Nel Minkjan-van Veenhuizen
Niet actief in de horeca
Biografie
Interesse in wijn voortgekomen uit nieuwsgierigheid naar andere culturen
Nadat Nel Minkjan-van Veenhuizen jarenlang als kookdocent werkzaam was in het middelbaar beroepsonderwijs, richtte zij zich halverwege de jaren tachtig volledig op de vinologie. Ze behaalde het Wijncertificaat (1985) en het Vinologendiploma (1988) en volgde Oinos-cursussen. Van 1990, het jaar waarin ze lid werd van het Gilde van Sommeliers, tot 2009 was ze docent drankenkennis aan de Hotelschool in Zwolle. Ook was ze werkzaam voor de Academie voor Gastronomie van Peter Klosse, aanvankelijk als docent, later als coördinator, pedagogisch ondersteuner en maker van testen en examens en als researcher.
Haar interesse in wijn, in het bijzonder de invloed van wijnbouw en vinificatie op de smaak van wijn, is het logisch gevolg van de nieuwsgierigheid die Nel Minkjan van huis uit heeft naar andere (eet)culturen en producten. In 1993 werd ze geïnaugureerd tot SVH Wijnmeester, de kroon op haar werk. Ze publiceerde Sociale vaardigheden in de horeca (1996) en samen met Peter Klosse Aan de slag met wijn (2003), een SVH-studieboek dat ook als professioneel naslagwerk wordt gezien. Ze maakte in 2013 de vernieuwde powerpoint, docentenhandleiding en het vragenboek bij dit wijnboek. Dat ze tussendoor een opleiding volgde aan de Fotovakschool had ook alles met haar vak te maken: op haar reizen naar wijngebieden maakt ze zelf de foto’s voor haar wijnboeken. “Een groot plezier”, noemt ze haar werk. Voor Rinus Minkjan BV, het bedrijf van haar man, is ze actief bij de ontwikkeling van nieuwe voedingsmiddelenprocessen.
"Titel SVH Wijnmeester is kroon op mijn werk"
"Titel SVH Wijnmeester is kroon op mijn werk"
Behaalde titels
SVH Wijnmeester
(1993)