Sterrenkok en docent
Zeventien jaar werkte Jacques van der Vat, eerst als sous-chef en later als chef-kok, in de keuken van restaurant De Witte in Amersfoort, door Michelin in die jaren begiftigd met één ster. Eerder had hij ervaring opgedaan in De Keizerskroon in Apeldoorn. Zijn opleiding deed hij onder meer aan de horecadagvakschool Sint Hubertus in Amsterdam. Zelf was hij weer als docent Gespecialiseerde Restaurantkok verbonden aan SVH.
De eerste lichtingen eerder geslaagde SVH Meesterkoks nodigden hem uit te reiken naar het Meesterschap, wat in 1982 leidde tot opname van Jacques van der Vat in het register van SVH Meesterkoks. Tot zijn pensioen was hij lid van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks. Als chefkok werkte hij, behalve bij de al genoemde restaurants, ook nog bij het Brugrestaurant Schiphol, Het Wapen van Balveren in Echteld, Heidepark in Bilthoven, Castellum in De Meern en de Golf- en Countryclub in Nunspeet. Op 18 augustus 2019 is Jacques van der Vat overleden.