Henk van Dord was een jaar of 16 toen hij een bijbaan kreeg als jeugdhonkmedewerker. Dit jeugdhonk had ook een café waar Henk soms achter de bar stond. Dat beviel best goed. Daarna werkte Henk bij verschillende horecazaken. Als barkeeper ontmoette hij een collega die het biercertificaat had gehaald. Interessant, dacht Henk, dat is ook iets voor mij. Zo verdiepte hij zich in bier en haalde het certificaat. Dat herhaalde hij met wijn, en hij volgde onder meer een whiskeytraining, haalde een handelsdiploma en verdiepte zich in frisdranken. Ook klopte hij aan bij horecazaken om stage te lopen, zoals bij De Kromme Dissel. “Ik zocht ze zelf op, omdat ik een ‘chronisch defect’ heb, ik wil altijd alles weten. Ik had goede leermeesters.”
Van kennis naar titel
Als twintiger zette Henk een horeca-adviesbureau op, Mastermix Beverage Consultancy. Daardoor kwam hij veel op de werkvloer en adviseerde er de medewerkers. Ondertussen bereidde hij zich voor op de titel SVH Meesterschenker die hij in 1990 haalde. “Ik had zoveel kennis opgebouwd, waardoor ik bij mezelf zei, maak het nu af met de titel.”
Sociale vaardigheden
Niet veel later verliet Henk de horeca en werd hij actief in de diplomatieke wereld, tot aan zijn pensioen. Hij reisde over de hele wereld. “De horeca heeft me belangrijke sociale vaardigheden gegeven. Het is dan ook een goede leerschool voor jonge mensen om sociaal en evenwichtig te worden. Tijdens mijn carrière als diplomaat was mijn grote drankenkennis verbindend. Het was een makkelijk gespreksonderwerp en maakte het contact makkelijker.”