Theus de Kok
Actief in het onderwijs
Biografie
Van leerling-kok tot tweesterrenchef
Theus de Kok leerde het vak in Rotterdam, onder meer in Old Dutch. In 1973 kwam hij terecht bij De Echoput in Apeldoorn dat al sinds 1967 een Michelinster had. Onder zijn leiding mocht het restaurant van 1985 tot 1990 zelfs prijken met twee sterren. Na er jarenlang chef de cuisine te zijn geweest, trad hij later op als gastheer, dat wil zeggen: maître-cuisinier, in koksbuis in plaats van strak in het pak. Zo leerde hij hoe belangrijk het samenspel tussen witte en zwarte brigade is: “Je kunt de sterren van de hemel koken, maar als de collega’s vóór niet de juiste aandacht aan de gasten geven, schiet je er niets mee op”, zegt hij.
Nog steeds verbonden aan De Echoput houdt SVH Meesterkok Theus de Kok zich tegenwoordig vooral bezig met het overbrengen van zijn opgedane culinaire kennis aan een jongere generatie. Hij doet dat als docent aan de Academie voor Gastronomie, opgericht door Peter Klosse, de zoon van de oprichter van De Echoput. De Kok is verantwoordelijk voor de Turbo-opleiding kok/gastheer. Ook schreef hij een opleiding tot wildkok.
In juni 2016 heeft Theus de Kok afscheid genomen van Restaurant De Echoput waar hij ruim 40 jaar in dienst was. Hij gaat nu van zijn welverdiende pensioen genieten. “Als je zolang in het vak hebt gezeten, kan het niet anders dan dat je nog wel actief blijft. Ik heb er altijd heel veel plezier gehad en ik kook nog steeds graag.” Hij blijft actief als docent aan de Academie voor de Gastronomie en op aanvraag als spreker en gastdocent.
"Overbrengen culinaire kennis aan jongere generatie"
"Overbrengen culinaire kennis aan jongere generatie"
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(1997)
Bedrijf
Hoog Soeren
Gelderland
Nederland