Hoe wijn en spijs elkaar kunnen aanvullen en versterken
Gerda Ronk is vanaf 1975 actief als zelfstandig ondernemer in diverse horecabedrijven. Door de jaren heen bouwde zij veel interesse op voor wijn, in het bijzonder voor hoe wijn en spijs elkaar kunnen aanvullen en versterken. Om haar gasten zo goed mogelijk van advies te kunnen dienen, ging zij – toen al vinoloog – in 1994 op voor het het hoogst haalbare: het certificaat SVH Wijnmeester.
Als chefkok van Over de Tong, waarvan zij samen met gastheer Dirk Huizinga de eigenaar was, oogst Gerda Ronk elke dag waardering voor de manier waarop zij de smaken van haar gerechten opbouwt en de afstemming met de wijn. In haar uitgebalanceerde gerechten werkt ze zoveel mogelijk met streekproducten.
Na 17,5 jaar sluiten chefkok en SVH Wijnmeester Gerda Ronk en echtgenoot en gastheer Dirk Huizinga hun restaurant Over de Tong vanaf het jaar 2021. “Maar ik stop niet met koken”, aldus Ronk. Ze gaat aan private dining doen. “Kom ik bij mensen thuis koken.’’ Maar ook wijn- en spijsworkshops, advieswerk voor andere restaurants en ‘die thuisbezorging zullen we ook blijven doen, we laten wel weten wanneer’.
En kennisoverdracht. Ronk is niet alleen chefkok en al jaren leermeester, maar ook Wijnmeester. “De enige Wijnmeester in Nederland die ook kookt’’, wil Huizinga maar even benadrukt hebben.