Carrière begonnen op zee
Ad Kooij was een van de allereerste SVH Meesterkoks: hij behaalde de titel in 1980. Kooij begon zijn loopbaan als banketbakker, patissier en leerling-kok. Ervaring deed hij op als souschef op ss De Oranje. In 1950 stapte hij weer aan wal om chef-kok te worden bij Jan Tabac in Bussum. Ook bij ‘t Zwaantje in Soesterberg vervulde hij die functie. Het volgende decennium werkte hij bij Hilton, onder meer in Berlijn, Amsterdam en Rotterdam. Hij leidde de reorganisatie van restaurant Engels in het Rotterdamse Groothandelsgebouw in 1970.
In de jaren zeventig begon Ad Kooij voor zichzelf. Hij was achtereenvolgens patron-cuisinier bij De Reigershof in Schipluiden en De Nederlanden in Vreeland. In 1980 koos hij weer het ruime sop. Hij werd gastchef op cruiseschepen die uiteenlopende routes over de wereldzeeën aflegden. Ook begon hij het traiteursbedrijf Canter & Co. Tot 1996 adviseerde hij grotere horecabedrijven in ontwikkelingslanden.
Ad Kooij overleed op 15 februari 2018 op de leeftijd van 92 jaar.