Angélique Schmeinck
Actief in de horeca
Biografie
De kunstacademie of het koksambacht? Voor die keuze stond Angélique Schmeinck toen ze jong was en ze koos voor het laatste. Decennia later is deze SVH Meesterkok nog elke dag met het koksambacht bezig. Maar wel op haar eigen manier: met luchtballonrestaurant CuliAir, culinaire fotowerken, eetschilderijen en met haar Culinaire Galerie, waar kunst en ambacht in elkaar versmelten.
Koken in hete lucht van luchtballon
Angélique is een fijnproever, kunstenaar en avonturier. Vanuit de culinaire wereld verlegt ze haar grenzen waarmee ze een andere kijk op creativiteit en beleving geeft.
Toen ze halverwege de 30 was, ze meerdere kookboeken had gepubliceerd, (o.a. Een Mond vol Kunst en bestseller Smaakvrienden) vond ze de vier muren van een (sterren)restaurant te beperkend. Na haar opleiding creatieve denktechnieken zette ze iets neer wat totaal onmogelijk leek: CuliAir Skydining, koken in de hete lucht van een luchtballon en dineren in een luchtballon. Haar luchtballonrestaurant is vanaf 2003 nog altijd het enige in de wereld.
Durf te experimenteren
Angélique speelt met onverwachte smaakcombinaties, contrasten, texturen, kleurschakeringen. Het ontwikkelen van een nieuwe smaakcombinatie is voor haar een zoektocht naar accenten en bereidingen die een gerecht tijdloos en uniek maken. Dat kan alleen als je je ambacht door en door verstaat. Je de gelaagdheid van het koken doorgrondt. Het proces naar en de SVH Meesterkoktitel zelf hebben me daarbij altijd geholpen.
Vak uitdragen op je eigen manier
Tijdens masterclasses geeft Angélique de nieuwe garde koks mee hoe ze vanuit hun eigen creativiteit een signature dish kunnen creëren. “We leven in een tijd waarin alles snel gaat en je overspoeld wordt met nieuwe gerechten. Je kunt alleen nog iets nieuws en unieks maken als het 100% uit jezelf komt. Als je weet waar je kracht ligt en je je niet laat afleiden. Alleen dan kun je het vak uitdragen op je eigen unieke manier.”
“Je kunt alleen iets nieuws maken als het 100% uit jezelf komt”
“Je kunt alleen iets nieuws maken als het 100% uit jezelf komt”
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(1999)
Meer relevante informatie
Bedrijf
Velp
Gelderland
Nederland
Velp
Gelderland
Nederland