Hij begon op z’n 15e zoals zijn vader, als bakker en zijn voorliefde voor patisserie is al die jaren gebleven. Zijn grote leermeesters waren Piet Rutten, Menno Huijbregts en Cas Spijkers. Johan behaalde in 1983 zijn SVH Meestertitel. Hij was toen chef-kok in Sterrerestaurant De Pettelaar in ‘s-Hertogenbosch.
Om zijn culinaire kennis te vergroten, heeft hij stage gelopen bij de gerenommeerde bedrijven Troisgros, Madam Piont en Paul Bocuse in Frankrijk.
Johan van Bladel is docent consumptieve technieken op Scholengemeenschap De Rooi Pannen te Tilburg. Daar brengt hij al meer dan 26 jaar zijn studenten de kneepjes van het koksvak bij en maakt hen enthousiast voor het werken in de horeca. Hij vindt dat je als kok jezelf moet kunnen onderscheiden. Dus je moet leergierig zijn en brede interesses in het vak hebben.
Johan heeft één duidelijke stelregel: koken is niet moeilijk maar lekker koken wel. Koken doe je met je hart en heel veel liefde.
Na 20 jaar als kok werkzaam te zijn geweest in het bedrijfsleven en bijna 32 jaar in het onderwijs blijft voor hem koken nog steeds het mooiste wat er is. Ook is hij er nog altijd trots op om al 38 jaar de titel Meesterkok te mogen uitdragen. Aankomend jaar 2022 wordt zijn laatste schooljaar bij De Rooi Pannen en hierna zal Johan van zijn pensioen gaan genieten.
Johan is getrouwd, heeft twee zonen, twee kleinzonen en een kleindochter.