Michel van Riswijk
Actief in de horeca
Biografie
Rond zijn 8e wist Michel van Riswijk al dat hij kok wilde worden. Maar de liefde voor het vak bloeide pas echt op toen hij stage liep in het derde jaar van de middelbare hotelschool. Dat kwam vooral door de bevlogenheid van zijn leermeester Gerard Kooiker. Na de hotelschool werkte Michel in binnen- en buitenland. Onder meer bij toonaangevende sterrenzaken in België en Nederland.
Niemand boven hem
Michel was bezig met plannen voor een eigen zaak, toen De Bloemenbeek in De Lutte op zoek was naar een chef-kok. Hij solliciteerde en werd tot zijn verbazing aangenomen. Pas 25 jaar en al een kleine brigade onder zich. “Ik stond al heel vroeg op eigen benen.” Met stages, cursussen en trainingen ontwikkelde hij zichzelf verder. Hij stelde als doel om voor zijn 30e de SVH Meestertitel te halen, wat hem lukte. Zijn motto was en is: als je iets doet, doe het goed en ga voor het hoogst haalbare. En dat is in zijn vak de SVH Meestertitel. In 2011 kreeg De Bloemenbeek voor het eerst een Michelinster.
Tijd en energie in leerlingen steken
In al die jaren dat Michel bij De Bloemenbeek werkt, draagt hij de passie voor zijn vak en voor lokale producten uit. Hij geeft masterclasses, werkt samen met de Cas Spijkers Academie, Alliance College en de Sterklas. Hij stimuleert telkens jonge talentvolle vakmensen om beter te worden. “Als jij tijd en energie in een leerling steekt, zie je ze ontwikkelen. Ons vak is zo mooi, dat laat ik ze zien en ervaren, omdat er vele ambachten in samenkomen, zoals die van bakker, slager en visboer. Ambacht en passie komen samen in ons vak.”
“Ons vak is zo mooi, omdat ambacht en passie samen komen in ons vak.”
“Ons vak is zo mooi, omdat ambacht en passie samen komen in ons vak.”
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(1993)
Vermeldingen
Michelinster(ren)
1 MichelinsterGault & Millau
16 punten