Marc van Gulick
Actief in de horeca
Biografie
Op z’n veertiende stond het voor Marc van Gulick al vast: hij wilde kok worden. Hij deed ervaring op in befaamde restaurants als De Echoput, De Hoefslag, Chalet Royal en De Zwaan. Heel bewust, want hij wist toen al dat je als jonge kok voor vermaarde zaken moest kiezen en niet te lang op dezelfde plek moest blijven zitten. “Het eerste jaar is overleven, in het tweede jaar begrijp je de visie van de chef. In het derde jaar wordt het routine, dus na het tweede jaar moet je door naar de volgende chef. Om de visie van deze nieuwe chef te leren kennen.”
Mooiste vak van de wereld
In 1992 kookte Marc De Zwaan naar een Michelinster. Zijn volgende ambitie was de SVH Meestertitel, die hij in 1996 haalde. Enkele jaren later stapte Marc over naar Landgoed Lauswolt en kookte het in 2001 naar een Michelinster. Inmiddels is Marc er directeur, maar zijn liefde voor “het mooiste vak van de wereld” is niet voorbij. Hij is actief geweest in het bestuur van het Gilde van Meesterkoks en is lid van de Commissie Meesterproef.
Ajax of VV Beetsterzwaag?
Marc haalt de vergelijking met voetbal aan: “Wil je spelen bij Ajax, Heerenveen of bij voetbalvereniging Beetsterzwaag? De spelregels zijn hetzelfde, maar er zijn grote verschillen. Ajax (Champions League) betekent veel trainen en discipline om het hoogst haalbare te bereiken. Bij Heerenveen is het net een tandje minder, maar nog altijd zeer hoog niveau. Liever gezelligheid? Dan zit je bij VV Beetsterzwaag goed. Met andere woorden, wil je in de horeca het hoogst haalbare? Dan ga je voor het Ajax van de horeca: de Meestertitels.”
“Na het tweede jaar moet je naar de volgende chef om zijn visie te leren kennen”
“Na het tweede jaar moet je naar de volgende chef om zijn visie te leren kennen”
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(1996)
Bedrijf
Beetsterzwaag
Friesland
Nederland
Vermeldingen
Michelinster(ren)
1 MichelinsterLekker 500
#41Gault & Millau
16 punten