Michel van der Kroft
Actief in de horeca
Biografie
Michel van der Kroft staat met zijn vak op en gaat ermee naar bed. Al vanaf de allereerste dag dat hij zijn koksbuis aantrok. De basis kreeg hij mee op school. Daarna bekwaamde hij zich verder bij verschillende leermeesters. Ook deed hij internationale ervaring op in Ierland en Zwitserland. In een Zwitsers familiehotel overkwam hem iets dat verstrekkende gevolgen zou hebben voor hem persoonlijk én professioneel. Hij werd er smoorverliefd op een Portugese collega, Maria do Céu, zijn latere vrouw. Tot op de dag van vandaag zien gasten die liefde terug op het bord.
Vraagbaak voor leerlingen en vakgenoten
Michel en Maria do Céu vestigden zich samen in Nederland. Michel werkte bij gerenommeerde zaken als Le Garage en de Kersentuin totdat hij in 2006 chefkok van restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk werd. Een jaar eerder was hij al SVH Meesterkok geworden, een jongensdroom die uitkwam. Michel ziet het als zijn taak als SVH Meester om jongeren vooruit te helpen met zijn kennis. Dat doet hij binnen zijn restaurant en ook op sociale media, waar hij stap voor stap laat zien hoe ambachtelijke gerechten tot stand komen. Hiermee is hij uitgegroeid tot een vraagbaak voor leerlingen en vakgenoten die hem volgen en mailen met vragen. “Ik ben open in het delen van kennis, mijn gerechten zijn niet geheim.”
Identiteit op het bord
Nieuwe SVH Meesterkoks wil hij meegeven dat ze goed moeten nadenken over hun identiteit: “Wie ben je als chef? Hoe onderscheid je je van de ander? Mijn inspiratiebron is mijn Portugese vrouw. Ik kom daardoor veel in Portugal en neem inspiratie mee vanuit dat land naar ’t Nonnetje. Met Portugese ingrediënten kook ik op persoonlijke en originele wijze. Onze eigen identiteit zie je dan ook terug op het bord. Het is een ode aan mijn vrouw en de liefde.”
"Onze eigen identiteit zie je dan ook terug op het bord. Het is een ode aan mijn vrouw en de liefde.”
"Onze eigen identiteit zie je dan ook terug op het bord. Het is een ode aan mijn vrouw en de liefde.”
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(2005)
Vermeldingen
Lekker 500
#19Michelinster(ren)
2 MichelinsterrenGault & Millau
18 punten