Luc Kusters
Actief in de horeca
Biografie
“Ik word kok.” Voor Luc Kusters stond dat van jongs af aan al buiten kijf. Veel leraren, leermeesters en SVH Meesterkoks hebben een aandeel gehad in zijn loopbaan en zijn weg naar de SVH Meestertitel. Zo had Luc een leraar die hem stimuleerde om op zijn 17e al bij een sterrenzaak en onder leiding van een SVH Meesterkok het ambacht te leren. Ook behoorde Luc tot de eerste lichting van de Sterklas, samen met andere ambitieuze jonge koks. “De mooiste opleiding die ik heb gevolgd.”
Duurzame gastronomie
Luc begon bij sterrenzaken in het zuiden, waar hij is opgegroeid. In 2000 verkaste hij naar Amsterdam en omgeving, omdat hij daar meer mogelijkheden zag om door te groeien bij topzaken. Continu was en is hij op zoek naar nieuwe dingen om uit te proberen. Toen Luc in 2010 zijn eigen restaurant Bolenius begon op de Amsterdamse Zuidas, was hij zijn tijd vooruit. Hij legde de nadruk op duurzaamheid en de Nederlandse keuken. Veel meer koken met groenten (uit eigen tuin) en lokale duurzame producten. Bolenius groeide uit tot een rolmodel van de duurzame gastronomie en werd hiervoor beloond met een Groene Michelinster.
Pionierswerk
Inmiddels was de tijd ook rijp voor de SVH Meestertitel: “De Meestertitel is absoluut de belangrijkste rode draad in mijn carrière. Van aantrekkingskracht toen ik nog op school zat tot het prominent uitdragen van mijn titel nu. Toen ik met restaurant Bolenius begon, verrichtte ik pionierswerk. Ik heb weerstand ervaren, maar door de meestertitel werd er wel naar me geluisterd. Omdat de titel waarde heeft. Michelinsterren kunnen je afgenomen worden; de SVH Meestertitel neem je je hele leven mee.”
“De Meestertitel is absoluut de belangrijkste rode draad in mijn carrière”
“De Meestertitel is absoluut de belangrijkste rode draad in mijn carrière”
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(2012)
Meer relevante informatie
Vermeldingen
Michelinster(ren)
1 MichelinsterLekker 500
#33Michelinster(ren)
1 Groene MichelinsterGault & Millau
16 punten