Piet Tamminga
Actief in de horeca
Biografie
Piet Tamminga kwam in 1993 al in het bedrijf van zijn ouders terecht, De Hollandse IJssalon in Veenendaal. Zijn vader was een ijsbereider van de oude stempel en legde dan ook de basis voor het ambacht bij Piet. Tijdens de opleiding SVH IJsspecialist kwam Piet voor het eerst in aanraking met de uitdagende kanten van de patisserie. Parallel volgde hij ook een cursus chocolade maken bij SVH Meesterijsbereider Peter Wolfsen. In 2001 opende Piet zijn eigen ijssalon in Veenendaal, Puur Tamminga. In 2009 begon hij elders in Veenendaal een winkel, met de jaren groeide deze uit tot winkel annex lunchroom.
Minder allergische reacties
De ambitie van Piet is het continu verbeteren van zijn producten en duurzame ingrediënten gebruiken. Voor zijn ijs gebruikt hij bijvoorbeeld de biologische A2-melk van Ecoboerderij De Haan in de Betuwe. Om melk te produceren, hebben koeien een belangrijk gen nodig dat door de tijd heen veranderd is. De meeste koeienrassen geven daardoor gemuteerde A1-melk die een allergische reactie kan geven. De Guernseykoeien van De Haan produceren originele A2-melk, zodat meer mensen van Piets ijs kunnen genieten.
Fantastische reis
De reis naar de titel van SVH Meesterijsbereider toe vond Piet fantastisch. Het was een uitdagende verdiepingsslag voor hem en zijn hechte team. In 2019 haalde hij de titel. “Op sleutelmomenten in mijn loopbaan ben ik vakmensen tegengekomen die me in hun wereld hebben meegenomen en hun vakmanschap genereus met me hebben gedeeld. Als SVH Meester wil ik mijn vak ook genereus delen en wil ik nieuwe generaties inspireren. Ik geef ze mee dat ze authentiek moeten blijven. Je moet zorgen dat het klopt waar je voor staat en dat dat bij je past. Wees geloofwaardig voor jezelf en voor je gasten.”
“Wees geloofwaardig voor jezelf en voor je gasten”
“Wees geloofwaardig voor jezelf en voor je gasten”
Behaalde titels
SVH Meesterijsbereider
(2019)