Jan Marrees
Actief in de horeca
Biografie
Restaurantje spelen was de favoriete bezigheid van de piepjonge Jan Marrees. Het was toen al duidelijk dat hij kok wilde worden. Zijn eerste leerbedrijf was meteen een sterrenrestaurant: de Leuf in Ubachsberg, onder leiding van SVH Meesterkok Paul van de Bunt. Hij zou er later terugkeren als sous-chef. Hij werkte ook als sous-chef bij De Swaen van SVH Meesterkok Cas Spijkers. In 1999 werd Jan chef bij Bretelli in Weert. Zijn inzet resulteerde in 2006 in een Michelinster. Dat was bijzonder, omdat Michelin in die tijd zelden sterren gaf aan koks die geen eigenaar waren. Dat eigenaarschap kwam er alsnog: in 2010 nam Jan met zijn vrouw de zaak over.
Meestertitel raak je nooit kwijt
Toen was het tijd voor de SVH Meestertitel, een titel die hij al van de opleiding kende en ambieerde. Een titel die je nooit kwijtraakt, wat met de Michelinster wel kan gebeuren. En wat Jan ook overkwam toen hij eind 2018 op een nieuwe locatie restaurant Marrees begon. Al was de Michelinster het jaar erop er weer.
Goede structuur is essentieel
Jan was wat nerveus voor de Meesterproef. De examinatoren kijken je immers continu op de vingers. “Maar na vijf minuten was dat helemaal weg. Ik zat in mijn normale ritme, samen met mijn team, omdat we altijd erg gestructureerd werken. Voor mij is een goede structuur essentieel. Door de titel word ik vaker gevraagd voor demonstraties en evenementen. Leerlingen willen bij me werken, juist omdat ik SVH Meesterkok ben. Ik geef ze mee dat ze een eigen stijl moeten ontwikkelen, geen kopieergedrag. Een eigen visie is het allerbelangrijkste om verder te komen in ons vak.”
“Leerlingen willen graag onder een SVH Meesterkok werken”
“Leerlingen willen graag onder een SVH Meesterkok werken”
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(2011)
Vermeldingen
Gault & Millau
15,5 puntenMichelinster(ren)
1 Michelinster