Jacqueline Hilders
Actief in de horeca
Biografie
Jacqueline Hilders was al jaren gek van ijs toen ze zich opgaf voor de basisopleiding ijs. Ze werkte als systeembeheerder, maar door de basisopleiding ging het balletje rollen. Ze wilde een eigen ijssalon en zich steeds meer verdiepen in ijs. Haar man Ben Lefferts, van huis uit kok, deelde haar passie. In 1996 openden Jacqueline en Ben IJscafé Da Benito in Haarlem.
Jezelf overtreffen
Jacqueline wilde telkens meer weten, het ambacht bleef prikkelen. “Het ijsvak is echt een technisch vak. Je berekent alles van tevoren aan de hand van parameters als temperatuur, eigenschappen, grondstoffen en ingrediënten.” Ze volgde de ijsspecialistische opleiding, verdiepte zich in de patisseriekant, ontwikkelde nieuwe ideeën en nieuwe smaken.
Aangespoord door andere SVH Meesterijsbereiders en om zichzelf te overtreffen, werkte Jacqueline ook toe naar de SVH Meestertitel. Als voorbereiding doorgrondde ze voorgaande Meesterproeven om ervoor te zorgen dat ze het onder de knie zou krijgen. “Ik wilde het hoogst haalbare en dat is de Meestertitel. De Meesterproef was voor mij toen een geheimzinnig geheel. Inmiddels zijn de eisen duidelijk. Nu sta ik aan de andere kant en neem ik Meesterproeven af. Ik ben ook examinator bij het IJscentrum.”
Beste ijs van de wereld
Jacqueline doet geen enkele concessie aan de kwaliteit. “IJssalons zijn vaak alleen verkooppunten. Ze maken het ijs niet zelf. Ik sta voor mijn ambacht en wil elke dag het beste ijs van de wereld verkopen. Daarom draai ik elke dag vers ijs. Alleen zo is het van de hoogste kwaliteit. IJsbereiden kun je leren. Meesterijsbereider word je alleen als de passie voor het ijsvak in je zit.”
“Ik sta voor mijn ambacht en wil elke dag het beste ijs van de wereld verkopen”
“Ik sta voor mijn ambacht en wil elke dag het beste ijs van de wereld verkopen”
Behaalde titels
SVH Meesterijsbereider
(2012)