Jacob Jan Boerma
Actief in de horeca
Biografie
Jacob Jan Boerma raakte al jong in de ban van koken en lekker eten. “Koken is passie en dat doe je met gevoel”, is zijn lijfspreuk. Hij leerde het koksvak bij gerenommeerde restaurants als De Bokkedoorns, De Duinrand, Kaatje bij de Sluis, De Nederlanden en Scholteshof en Het Laurierblad in België. In de zomer van 2002 startten Boerma en zijn partner, gastvrouw en sommelier Kim Veldman, restaurant De Leest in een oude schoenmakerij aan de rand van de Veluwe.
Binnen anderhalf jaar bekroonde Michelin het restaurant met een ster en in 2006 volgde de tweede ster. Boerma was inmiddels lid geworden van het culinaire samenwerkingsverband, Les Patrons Cuisiniers. In oktober 2013 slaagde hij voor de Meesterproef SVH Meesterkok op een unieke locatie: het privéstrand van het tweesterrenrestaurant Vila Joya in Portugal. Eind november ging zijn jongensdroom in vervulling en kreeg restaurant De Leest de felbegeerde derde ster van Michelin.
Boerma bracht samen met Sacha de Boer enkele zeer succesvolle kookboeken uit met recepten van de SVH Meesterkok, geïllustreerd met haar foto’s, waaronder ‘Down to earth’ en ‘Less is more’.
Na 17,5 jaar heeft Jacob Jan, samen met zijn vrouw, besloten om te stoppen met Restaurant de Leest. Het restaurant is gesloten per 31-12-2019. Hij gaat verder met een nieuw restaurant-concept. “Na jaren op topniveau gekookt te hebben is het nu tijd voor iets zonder regels. We gaan o.a. pizza’s bereiden op onze eigen manier! Vanaf maart 2020 kun je terecht in ons nieuwe restaurant No Rules, in De Pijp in Amsterdam”, aldus Jacob Jan. Inmiddels is Jacob Jan uit dit restaurant gestapt en is per 1 oktober 2021 in Leading Hotel of the World, Botanic Sanctuary in Antwerpen het prestigieuze restaurant Fine Fleur gestart.
"Koken is passie en dat doe je met gevoel"
"Koken is passie en dat doe je met gevoel"
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(2013)
Meer relevante informatie
Bedrijf
Amsterdam
Noord-Holland
Nederland
Antwerpen
Belgium
Leersum
Utrecht
Nederland