Erik de Mönnink
Actief in de horeca
Biografie
Een eigen zaak of de SVH Meestertitel? Die ambitie had Erik de Mönnink al tijdens de koksopleiding. Hij heeft beide ambities bereikt. Van kinds af aan vond Erik koken fascinerend. In zijn studietijd begon hij fanatiek te worden en dat fanatisme voor het vak heeft hem nog geen dag losgelaten. Erik wil zich telkens vernieuwen en verbeteren. Hij is altijd op zoek naar het beste. Alles moet kloppen.
Toewerken naar eigen zaak
Na zijn koksopleiding begon hij bij kleinere zaken. Zijn opleiding was afgerond, maar het leren nog lang niet. Hij stapte over naar sterrenzaken. Zo werkte hij zes jaar lang bij De Swaen onder leiding van Cas Spijkers. Ook bij andere topchefs leerde hij het vak. Ondertussen werkte hij toe naar een eigen zaak. Die kwam er in 2006, de Swarte Ruijter in Holten. Hij kookt er met producten van het seizoen en uit de buurt. En als hij in de omgeving op zijn racefiets fietst, stapt hij regelmatig op de rem. Omdat hij dan iets (eetbaars) ziet wat hij beter wil bekijken en wat hem op ideeën brengt voor zijn vak.
Het allerleukste is opleiden
“De lat van de Meestertitel ligt hoog, maar de titel is niet ongrijpbaar. De titel is mooi, want het is een erkenning voor jezelf, voor wat je gedaan hebt en wat je doet. De titel draag ik uit door jonge koks op te leiden. Dat vind ik het allerleukste. We hebben een dondersmooi vak. Het verveelt geen moment. Als ik ooit pensionado ben, hoop ik dat al die fijne jongens die ik heb opgeleid in hun eigen zaak koken.”
"We hebben een dondersmooi vak. Het verveelt geen moment."
"We hebben een dondersmooi vak. Het verveelt geen moment."
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(2012)
Vermeldingen
Michelinster(ren)
1 MichelinsterGault & Millau
15 puntenLekker 500
#97