Ton Wortelboer
Adviseur of trainer horeca
Biografie
Het dienstbare zat er al vroeg in bij Ton Wortelboer. Zo stond hij op verjaardagen altijd klaar om te helpen. Tijdens de opleiding tot hofmeester in de koopvaardij liep hij stage bij de toonaangevendste zaken van die tijd: het Apollo Hotel en Amstel Hotel in Amsterdam. Ton ontwikkelde zich verder van commis de rang naar maître-sommelier bij andere gerenommeerde zaken. Halverwege de jaren 80 kreeg Ton de kans om zijn horecabaan te combineren met enkele uren per week lesgeven in het mbo. Het docentschap bleek hem goed te liggen. Een jaar later werd hij fulltime docent gastronomie aan de horeca-opleidingen van ROC Leiden. Tot hij 30 jaar later met pensioen ging.
Oud-leerlingen nu ook SVH Wijnmeester
In 1988 haalde Ton de titel SVH Wijnmeester. “Met de titel wilde ik een voorbeeld zijn voor mijn leerlingen. Als docent probeerde ik ze warm te maken voor het mooie beroep van gastmens. Ik ben trots dat twee van mijn oud-leerlingen, Anjo de Bont en Jaco van Hensbergen, SVH Wijnmeester zijn geworden. Nog steeds wil ik mensen op weg helpen om de wijnwereld te begrijpen en die kennis toe te passen binnen de gastvrijheid.”
Leven lang leren
Tons uitgangspunt is altijd geweest: een leven lang leren. En met resultaat. Hij is vinoloog van de wijnacademie, gecertificeerd sherry-educator, Officier Sabreur van de Confrèrie du Sabre d’Or, Chevalier Maître-Conseil, Gastronomie Française en Spanish Wine specialist. Daarnaast is hij drager van de wijnpenning van het productschap van wijn, onderscheiden met de Wijnrank van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren en lid van de associatie van wijndocenten. Ton geeft nu onder de naam van Procuwijs wijncursussen en wijn(thema)-proeverijen.
"Nog steeds wil ik mensen op weg helpen om de wijnwereld te begrijpen"
"Nog steeds wil ik mensen op weg helpen om de wijnwereld te begrijpen"
Behaalde titels
SVH Wijnmeester
(1995)