Wim Zwaart
Adviseur of trainer horeca
Biografie
Op het vwo had Wim Zwaart geen idee wat hij wilde worden. Pas door een vakantiebaantje in de horeca kwam hij er toevallig achter. Na de militaire dienst begon hij dan ook aan het volwassenenonderwijs om alsnog kok te worden. Hij schreef alle restaurants met een Michelinster aan met de vraag of hij er ervaring op kon doen. Restaurant De Graaf van het Hoogveen gaf hem een plek. Daar zag hij het licht: het koksvak was zijn toekomst.
Way of life
Vervolgens werkte Wim vijf jaar bij restaurant De Hoefslag onder leiding van SVH Meesterkok André van Doorn. “Ik maakte deel uit van een grote brigade die continu met nieuwe dingen bezig was. Het motiveerde enorm, was een way of life. Het voelde ook als vanzelfsprekend dat ik voor de SVH Meestertitel opging, want ik was altijd met mijn vak bezig. In 1989 haalde ik de titel al.”
Alle deuren open
Daarna was het tijd voor een eigen zaak en dat werd Olivio in Harderwijk. Ratatouille kwam erbij toen Wim merkte dat hij in dezelfde plaats een eenvoudig, klassiek restaurant met goed eten miste. Hij leidde er ook mensen op die verder konden groeien bij Olivio. Alsof dat niet genoeg was, begon hij partijen in het Koetshuis in Hulshorst en opende hij het Kooklokaal, de Culiwinkel en Stadslogement. In 2022 besloot Wim samen met zijn vrouw Tina om alleen nog de Culiwinkel aan te houden. Helemaal het vak verlaten wil hij nog niet. “Als je echt goed leert koken, kun je overal terecht. Dan gaan alle deuren open. Dat zie ik aan veel jongens die ik heb opgeleid en nu bij de betere zaken werken. Dat vind ik heel inspirerend.”
“Als je echt goed leert koken, kun je overal terecht”
“Als je echt goed leert koken, kun je overal terecht”
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(1989)