Lucas Rive nam in oktober 2012 afscheid als chef-kok bij De Bokkedoorns in Overveen dat hij twee Michelin-sterren had bezorgd. Het nieuws sloeg in culinair Nederland in als een bom. Hij had zesentwintig jaar in De Bokkedoorns gewerkt (waarvan tweeëntwintig als sterrenkok), maar wilde voor zichzelf beginnen. Dat doet hij als hij op 1 juni 2013 samen met zijn vrouw Deborah restaurant Lucas Rive opent in zijn geboortestad en woonplaats Hoorn. De keuken gaat uit van zijn filosofie: creatief en met herkenbare ingrediënten en gerechten. “Wij denken dat met name Hoorn de geschikte stad is die ruimte biedt aan een restaurant met onze ambities. We gaan voor kwaliteit en continuïteit.”
Eerder werkte Lucas Rive in De Oude Rosmolen, restaurant La Rive van het Amstel Hotel en de Kersentuin onder Joop Braakhekke. Al toen hem op de lagere school werd gevraagd wat hij later wilde worden, antwoordde hij: “Chef-kok.” Hij heeft zich van dat voornemen nooit af laten brengen. Op zijn negenentwintigste was hij de jongste tweesterrenkok van Nederland.
Lucas Rive overleed na een kort ziekbed op 25 december 2019.