Na een intensieve theorieronde en een proeftechnisch gedeelte heeft de jury van de wedstrijd om de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs de tien deelnemers geselecteerd die doorgaan naar de finale. De toptalenten streden op maandag 7 april 2025 tegen elkaar in deze prestigieuze wedstrijd voor gastvrijheidstalent tussen de 20 en 26 jaar, die dit jaar voor de 24e keer wordt gehouden.
Met een intensieve theorieproef en een uitdagende wijn-spijstest streden twintig kandidaten op 7 april 2025 om een plaats in de finale. Tijdens deze ronde werd niet alleen hun kennis over gastheerschap getest, ook kwamen vragen over communicatie, dranken en warenkennis van de keuken aan de orde. Een ander onderwerp was de harmonie tussen drank en gerecht. De deelnemers werden beoordeeld door juryvoorzitter Edwin Raben, terwijl Astrid Schreuders de kandidatenbegeleiding verzorgde. Wedstrijdarena was traditiegetrouw ROC Mondriaan Den Haag, locatie Koningin Marialaan.
Kennis vergaren
Het tweede deel van de eerste wedstrijdronde stond in het teken van het vergaren van kennis. Zo was er een masterclass over Hennessy Cognac en hield SVH Meestergastheer Stan Kerckhoffs – werkzaam bij sterrenrestaurant Latour in Noordwijk – namens SVH een presentatie over de SVH Meesters. De dag werd afgesloten met een workshop cocktails maken met Hennessy Cognac en een demonstratie zeebaars fileren aan tafel door SVH Meestergastheer Eduard van der Toolen, tevens Hospitality Manager en docent aan ROC Mondriaan. Met deze laatste twee onderwerpen konden de deelnemers zich alvast voorbereiden op de volgende wedstrijdronde.
Goede onderlinge sfeer
Juryvoorzitter Edwin Raben viel dit jaar de goede onderlinge sfeer binnen de groep op. “Verder viel op dat de blind te proeven Japanse junmai daiginjo sake maar door weinigen herkend werd. Omdat het niveau van de deelnemers jaarlijks stijgt, is het niveau van de vragen wat verhoogd en hebben we iets meer open vragen toegevoegd. In een ervan vroegen we de deelnemers naar hun kijk op gastvrijheid en de toekomst van de gastvrijheidssector. Het was mooi en bijzonder te zien hoe de deelnemers hierover denken en welke plaats ze daarin voor zichzelf zien”, aldus de juryvoorzitter.
Deze deelnemers gaan door naar de finale van de NHGP 2025 (in willekeurige volgorde)
Naam | Restaurant | Plaats |
---|---|---|
Floris Aaldering | Showw | Amsterdam |
Sanne van den Brink | Hemel & Aarde | Utrecht |
Perry Heneweer | Merlet | Schoorl |
Ynze Peters | Alma Bistro | Breda |
Sanne Poppen | The Millèn | Rotterdam |
Benthe Smithuis | Rosemary | Joure |
Daan Brink | Joelia | Rotterdam |
Jens Reniers | Bij Jef | Den Hoorn, Texel |
Sophie Pauws | Maeve | Utrecht |
Kosin Trieu | Chi Ling | IJmuiden |
Reservekandidaat:
Michelle Leone Éclusier Bloemendaal
Vervolg van de wedstrijd
De 10 finalisten worden de komende maanden door de jury bezocht in het restaurant waar ze werken en waar ze tijdens een maaltijd worden beoordeeld in de rol van hoofdgastvrouw of hoofdgastheer.Het afsluitende wedstrijdonderdeel is de praktijkdag op 22 september 2025, waarin onder meer de praktische vaardigheden worden getoetst. De bekendmaking van de winnaar van de Hennessy Gastvrijheidsprijs 2025 vindt plaats op 3 november 2025 tijdens de lancering van Lekker500 editie 2026.
Over de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP)
Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, is in 1999 de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen en om het vak meer onder de aandacht te brengen. Onder de vlag van de G4 werken Alliance Gastronomique, JRE Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samen aan de NHGP. Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage en zijn Lekker500, S.Pellegrino, Acqua Panna, House of Caviar, Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH), Koninklijke Horeca Nederland (KHN), Edwines, Guide des Chefs en Nespresso verbonden als partner. Hoewel de wedstrijd door de G4 wordt georganiseerd, is inschrijving niet gebonden aan het lidmaatschap van een restaurantvereniging.