11 SVH Meesters in Top tien van Lekker 2015

28 oktober, 2014

11 SVH Meesters in Top tien van Lekker 2015

Opnieuw, net als vorig jaar, staat restaurant Inter Scaldes van superchef Jannis Brevet op de eerste plaats van het blad Lekker, waarvan vandaag editie 2015 verschijnt. Maar de concurrentie is stevig. De Leest in Vaassen rukt op naar de tweede plaats en De Librije in Zwolle stijgt naar 3. Interessant, dat laatste, want patrons Jonnie en Thérèse Boer hebben grote plannen nu zij hun vertrouwde stek in de ex-kloosterbibliotheek gaan inruilen voor hun designhotel in de voormalige vrouwengevangenis van Zwolle. Restaurant Librije’s Zusje dat hier gevestigd was, verdwijnt daardoor uit de lijst maar komt onder dezelfde naam, en onder Jonnie’s oude souschef Sidney Schutte, meteen op de 50ste plaats binnen in Amsterdam.

Van de andere twee in de Lekker top-5 moest Boreas in Heeze door deze veranderingen twee stapjes terug doen naar 4, en maakte het Schipluidense De Zwethheul, dat binnenkort verkast naar Rotterdam-Hilton, pas op de plaats (5). Verderop in de top-10 steeg De Lindenhof in Giethoorn twee plaatsen (naar 6) ten koste van Da Vinci in Maasbracht (zakt naar 8), terwijl FG Restaurant in Rotterdam (op 7) en La Rive in Amsterdam en Pure C in Cadzand bleven staan op 9 resp. 10.

De opvallendste plek in Lekker 2015 is die van het Maastrichtse Beluga dat vorig jaar, wegens reorganisatie, buiten mededinging aan de rand van de top-100 was geplaatst en nu terugkeert op de 11e plaats. Maar de echt grootste stijger is het Amsterdamse Bord’eau dat van 95 naar 72 springt. De andere grote stijgingen in de Top-100 komen van de nieuwelingen, negen in totaal, waarvan, naast Librije’s Zusje in de hoofdstad, het verrassende Rotterdamse restaurant HMB op 60 de uitschieter is.

Natuurlijk zijn er ook afvallers. Gerenommeerde bedrijven als De Hermitage in Ridderkerk, Le Marron in Malden, Savelberg in Voorburg, Solo in Gorcum en De Molen in Kaatsheuvel sloten hun deuren, en restaurants als Toine Hermsen in Maastricht en De Fuik in Aalst vielen buiten de boot omdat de eisen hoger lagen. Verder zakten De Treeswijkhoeve in Waalre (-6), De vrienden van Jacob in Santpoort (-5), De Hoefslag in Bosch en Duin (-5) en De Luytervelde in Eindhoven (-8). Daartegenover scoorden Château St. Gerlach in Valkenburg (+5), Kaatje bij de Sluis, Blokzijl (+5) en Bij Jef op Texel (+7).

Lekker 2015, de 37ste jaargang van de oudste en bekendste restaurantgids van Nederland, is opnieuw een uitgave van Pijper Media in Groningen. Het blad is met zijn 340 pagina’s net als vorig jaar 72 pagina’s dikker dan alle vorige edities, terwijl hoofdredacteur Annelies Pijper en haar rapporteurs het bedje van de Nederlandse gastronomie weer streng maar rechtvaardig hebben opgeschud. Dat leidde tot uitvallers, maar er werden ook 82 nieuwe restaurants tot het jaarlijkse gezelschap van 500 toegelaten. Intussen staan er al weer restaurants te trappelen om volgend jaar de gids, en zeker de Top-100, te bestormen. Lekker is daar klaar voor: zo’n 70 rapporteurs en inspecteurs gaan over enkele weken weer op pad.