Albert Kooy
Actief in het onderwijs
Biografie
Albert Kooy maakt zich als grondlegger van Dutch Cuisine sterk voor de Nieuwe Nederlandse keuken. Dat wil zeggen een duurzame, gezonde keuken met de Nederlandse eetcultuur, streekproducten en seizoensgroenten in de hoofdrol. Zijn koksopleiding was gericht op de Franse keuken. Pas tijdens zijn tijd bij de marine leerde Albert koken volgens de Nederlandse keuken. Ook leerde hij er alles zelf maken, waar hij zich nog steeds hard voor maakt.
De liefde voor groenten
Na de marine ging Albert in sterrenzaken werken bij onder meer SVH Meesterkoks Cas Spijkers en Wulf Engel. Hij liep verder stage bij een driesterrenzaak in de Provence met eigen groentetuin. Daar ontdekte hij de liefde voor groenten en seizoensproducten. Sinds 2000 werkt Albert in het onderwijs, onder meer voor het Koning Willem II College en de Stenden Hogeschool.
Pionier tijdens Meesterproef
Wulf Engel spoorde Albert aan om SVH Meesterkok te worden. De visie en manier van koken die hij tijdens zijn Meesterproef verdedigde, zijn de basis van waar hij nog steeds voor staat: de Nederlandse eetcultuur. Albert was en is een pionier. “De weg naar de SVH Meestertitel toe inspireerde me om de Nederlandse eetcultuur naar voren te schuiven. Voor de chefs die me beoordeelden was dat ongekend. Zij gingen allemaal uit van de Franse keuken. De visie die ik verdedigde tijdens de Meesterproef is de blauwdruk van mijn kookboeken De Nieuwe Nederlandse keuken en Beestachtig Goed. Mijn manier van denken draag ik ook in het onderwijs uit. Dat we met het voedsel dat we produceren en waarmee we koken verantwoordelijkheid nemen voor de gezondheid van de gasten en van de planeet.”
“De SVH Meestertitel inspireerde me om de Nederlandse eetcultuur naar voren te schuiven”
“De SVH Meestertitel inspireerde me om de Nederlandse eetcultuur naar voren te schuiven”
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(1998)