SVH Meesterproef uitgesteld

27 september, 2016

SVH Meesterproef uitgesteld

SVH en de commissie SVH Meesterkok hebben besloten om een SVH Meesterproef uit te stellen omdat de Meesterproef in de publiciteit is gekomen. De Meesterproef SVH Meesterkok van Menno Post, chef-kok van De Bokkedoorns** in Overveen, stond gepland op woensdag 28 september. Tot dit besluit is gekomen vanwege de aankondiging van de meesterproef in een nieuwsbrief aan vaste gasten en berichten die daarna via diverse sociale media zijn gedeeld.

In het reglement SVH Meesterproef is opgenomen dat er over het plaatsvinden van een proef nooit vooraf gecommuniceerd mag worden. Deze geheimhouding is enerzijds bedoeld ter bescherming van de kandidaat: de gevolgen voor een kandidaat die niet slaagt voor de proef zijn erg vervelend. Anderzijds moet de commissie in alle objectiviteit de meesterproef kunnen afnemen: dat wil zeggen dat de bedrijfsomstandigheden moeten zijn zoals de reguliere dagelijkse praktijk en dat gasten niet op de hoogte zijn van het feit dat er een proef wordt afgenomen.

Daarnaast is het niet wenselijk dat bekend is welke leden van de Commissie Meesterproef de proef afnemen. De commissie Meesterproef SVH Meesterkok, onder voorzitterschap van Cees Helder, vindt dat door de brede aankondiging de Plaatselijke Commissie SVH Meesterproef voor een dilemma is geplaatst: “Het examen door laten gaan is voor de geloofwaardigheid van de Meestertitel niet goed. De druk op de commissie is te groot.”

SVH hecht erg veel waarde aan de betrouwbaarheid en objectiviteit van het resultaat van de Meesterproef. Ricardo Eshuis, directeur SVH: “Een SVH Meestertitel is de hoogste graad van vakbekwaamheid in de horeca. Deze is alleen weggelegd voor de absolute toppers in de branche. Op geen enkele manier mag de indruk ontstaan dat de commissie en/of het resultaat door invloeden van buitenaf zijn beïnvloed. De laatste jaren is onder leiding van SVH, de commissie Meesterproef en de secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland hard gewerkt om de reputatie van de Meesterproef van onbesproken kwaliteit te laten zijn. Daarom is in overleg met de kandidaat besloten de proef uit te stellen.’’